Drewniana podłoga w kuchni – rozwiązanie dobre czy nie?
Kuchnia to miejsce wyjątkowe w każdym domu. Już od pokoleń to przestrzeń spotkań z rodziną, przyjaciółmi i pasją gotowania. To w nim spędzamy większość wolnego czasu. Poznajemy nowe smaki, eksperymentujemy z nimi, cieszymy się towarzystwem bliskich. To miejsce ważne z perspektywy niemal każdego, dlatego jego zaprojektowanie wymaga szczególnego zaangażowania i zaplanowania.
Istotna w tym kontekście staje się podłoga. Jeżeli chodzi o aspekt wizualny, to projektanci wnętrz podkreślają, że drewniana podłoga w kuchni sprawdzi się szczególnie dobrze, kiedy chcemy połączyć stylistycznie kuchenne wnętrze z innym pomieszczeniem, np. salonem czy strefą wejściową. Ten sam rodzaj posadzki w kuchni i przedpokoju scali przestrzeń wizualnie i sprawi, że wyda się ona większa niż w rzeczywistości.
Pytanie więc, czy podłoga drewniana zda egzamin pod względem praktycznym, pomijając ewidentne walory estetyczne?
Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Kluczowy jest jak zwykle właściwy system zabezpieczenia materiału. Wybór profesjonalnych olejów lub lakierów i konkretnych gatunków drewna, pozwoli stworzyć wnętrze, w którym podłoga drewniana stanie się nie tylko ponadczasową ozdobą kuchni, ale bardzo solidnym rozwiązaniem! Ważne jest jednak, by wybrać materiał odporny zarówno na plamy, jak i wilgoć, a przy tym łatwy w czyszczeniu i pielęgnacji.
Oferta podłóg drewnianych jest niesamowicie bogata. Specyfika kuchni wymaga jednak takiego gatunku drewna, które będzie trwałe, wytrzymałe i proste w utrzymaniu czystości. Zrezygnować należy na pewno z podłóg wykonanych z drewna miękkiego, takiego jak np. sosna, która z powodu małej gęstości jest bardziej podatna na wilgoć. Dobrą alternatywą są deski z drewna egzotycznego (irokko, merbau czy doussie), ale to nasz krajowy dąb jest obecnie topowym i najczęściej częściej kupowanym materiałem.
Swoboda wyboru dotyczy także konstrukcji podłogi. Świetnie sprawdzi się zarówno podłoga wykonana z drewna litego, czyli jednego kawałka twardego drewna, jak również ta zrobiona z drewna warstwowego, charakteryzującego się bardziej elastyczną budową. Do kuchni, w której pojawia się większa wilgoć i częste zmiany temperatury, polecana jest szczególnie ta druga, ponieważ wpływ czynników zewnętrznych jest na nią mniejszy – deska warstwowa rozszerza się i kurczy w znikomym stopniu.
Gatunek drewna jest ważny, ale równie istotny jest sposób jego zabezpieczenia. Godna polecenia jest w kuchni podłoga wykończona lakierem. Cechuje się ona wysoką odpornością na zabrudzenia i plamy, a także łatwością pielęgnacji. Z kolei podłoga olejowana daje możliwość miejscowej konserwacji i naprawy uszkodzonego fragmentu parkietu, ale jest bardziej wymagająca w sferze pielęgnacji. Bez względu na powyższy wybór, funkcjonalność obu podłóg zwiększy opcja fabrycznego szczotkowania, które zminimalizuje ślady codziennego użytkowania.
Ważne jest również wykończenie podłogi. Deski w naszej ofercie dostępne są w połysku, pół-połysku i macie. Decyzja o tym, który wariant jest lepszy, ma charakter indywidualny i zależy od aranżacji kuchni oraz osobistych preferencji jej właściciela, ale to na podłogach matowych i półmatowych w najmniejszym stopniu widać skutki użytkowania.
Czymś pewnym jest niewątpliwie to, że podłogę drewnianą warto zabezpieczyć przed szkodliwym działaniem słońca, które zmienia barwę drewna. W tym celu warto sprawdzić, czy podłoga posiada profesjonalne i dedykowane lakiery lub oleje – z filtrami UV.
Nie bez znaczenia jest także codzienne utrzymanie czystości w kuchni. Należy natychmiast wycierać rozlane płyny i tłuszcze, a także zapobiegać przeciekom z dużych sprzętów AGD, przede wszystkim zmywarki, lodówki, ale też zlewu. Do mycia zaleca się natomiast specjalistyczne środki czyszczące do podłóg drewnianych.
Kluczową zaletą podłogi drewnianej jest możliwość jej całkowitego odnowienia poprzez szlifowanie i ponowne zabezpieczenie. Taka czynność, wykonana raz na 10-15 lat, jest w stanie przywrócić ją do stanu sprzed użytkowania. Plusem dla wielu jest również jej kompatybilność z systemami ogrzewania podłogowego i to właśnie ten aspekt sprawia, że to swoista „kropka nad i”, która pomaga w podjęciu decyzji zakupowej.


